Смятам, че правилния изход от ситуацията около ЦИК, е в закона да се уреди постоянния състав, но и да има разпоредба, в която да се запише, че той се попълва с членове от онези политически сили, които имат представителство в Европейския парламент, без да са представени в националния.

Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан след Консултативния съвет по национална сигурност към президента.

При това положение ще имаме допълнителни членове в ЦИК. Това трябва да се направи за постигането на баланса между политическите сили. Разпоредбите на член 46, алинея 8 от Изборния кодекс /ИК/ не са съвсем прецизни, призна Местан.

Съставът на ЦИК трябва да работи напред във времето, но съставът сега отразява едно временно положение какъвто е например със статута на НДСВ и Синята коалиция в ЕП. Днес имаме една партия и една коалиция, които са представени в ЕП, но не и в НС. След изборите на 25 май тази година може да се окаже, че те не са представени в ЕП, не са и в НС, а такова нещо като Синя коалиция май вече няма, посочи Местан.

Ако се промени текстът на ИК и той стане работещ и не бетонира едно временно положение, ще отпаднат някои негови членове, каза той.

Местан отече да е договорил тези нови тези по време на разговора си с Бойко Борисов в Кърджали. Там само са поставили въпроса, добави той.

"Говорих на високо, всички ни чуваха, няма задкулисие в това", подчерта Местан.