Лола Уолтърс е на 14 години, от Вашингтон и наскоро очарова публиката на Открития шампионат на САЩ по гимнастика. И цяла Америка. Защото Лола официално е обявена от лекарите за сляпа, тъй като страда от рядко заболяване, наречено „нистагмус" - неволево движения на очите, осцилация с висока честота (до няколко стотици в минута). Проради което тя вижда всичко около себе си двойно.
„Повечето от съперничките ми не знаят, че аз съм различна" - сподели Лола за Eй Би Си. „Но щом не знаят, значи няма причини да получавам различни оценки от тях". Въпреки всичко Лола е най-добра на греда, впечатлявайки със смелите скокове, и сложни изпълнения.

Лола е осиновена преди 11 години от американката Бет Уолтърс, която видяла снимката й в Интернет, където имало информация за българските домове за сираци. Бет била на 32 г. и тъкмо се развела след неуспешен и твърде мъчителен брак, поради което не искала да се обвързва отново. Поради това решила да си осинови дете. Българчето се оказало нейното спасение и тя започнала процедурата, която за нейна изненада приключила сравнително бързо. Когато прибрала дъщеря си, в медицинските й документи не било отбелязано, че момичето има проблем със зрението. В Америка Лола бързо се адаптирала и била доста подвижно и палаво дете което - според майка й - се катерело по дърветата и скачало като маймунка" - без никакъв страх от височина. Но Бет забелязала, че падала твърде често. Когато я завела на офталмолог, той веднага установил рядкото заболяване.

Преди всяко изпълнение Лола докосва гредата и настройва сетивата си за това, което предстои, защото докато изпълнява упражнението си, тя не вижда почти нищо - освен двойни размазани образи. Когато играе на земя, това не е проблем, но на гредата нещата са доста по-сложни, защото тя е широка само 10 см и висока 125 см и всяко неразчетено движение може да бъде фатално. А лола всъщност вижда гредата двойна.
"Зрението на Лола е доста сложно" - разказва майката. „Официално тя се води „незряща", но тази диагноза е подвеждаща. Тя вижда, разликата е само в това, че предметите пред нея постоянно се движат и тя не може да определя разстоянията до предметите, нито да ги фокусира".
След победата на греда във Флорида, Лола мечтае да победи и следващата година. Затова тренира отново упорито. И внимателно, защото не иска да получи контузия, която да й попречи да постигне мечтата си.