За втора поредна година Националната награда “Бисерче вълшебно” ще провокира българските деца да изберат своята любима книга. Проектът, който е уникален за България, e организиран от фондация “Детски книги” и едноименния сайт (www.detskiknigi.com), част от групата на “Аз чета”.
Целите на инициативата са да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 6 и 15 години.
Стартът на гласуването за наградата бе поставен на 19 март в Американския център на Столична библиотека в София, където присъстваха близо 50 първокласници от различни училища, учители, библиотекари, родители, представители на издателства и партньори на проекта.
Възможност да бъде част от журито за наградата „Бисерче вълшебно“ има всяко дете на възраст от 6 до 15 години, което гласува онлайн за своята любима книга на сайта www.biserche.com. Заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (6 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 15 г.), са художествена литература на български език, издадена през 2013 г. и неприсъстваща в задължителните учебни списъци. Всяко дете може да гласува за номинираните книги онлайн в периода 19.03.2014 – 30.04.2014 г., като има правото само на един глас. За своя принос към избора на най-добрата книга всеки участник получава почетна онлайн грамота.
Кампанията ще завърши с Детски книжен празник на 11 май 2014 г., а двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 14 май 2014 г. в рамките на инициативата “Нощ на литературата”. Предвидени са също  книжни и други материални награди за деца, участвали в гласуването.
По време на откриващото събитие Валентина Стоева, председател на фондация “Детски книги” и главен редактор на едноименния сайт подчерта, че всички възрастни трябва да се обединят в единна кауза и да следват обща посока за насърчаване на четенето, за да срещнат децата с книгите. “Само така ще успеем да предложим на децата онези четива, които да развият въображението им и да ги насърчат да вървят напред като отговорни граждани, следвайки мечтите си”.
Своето мнение за Наградата „Бисерче вълшебно“ изказаха и представители на ключовите звена в привличането на децата за каузата на четенето - родители, учители, библиотекари и издатели:
“Книгите, номинирани в наградата “Бисерче вълшебно”, от една страна са съвсем нови и съвпадат с интересите на децата. От друга страна не присъстват в никакви задължителни списъци, което се харесва на малчуганите и, на всичкото отгоре, те са номинирани от самите издатели като най-добрите им продукти за изминалата календарна година. Затова според мен “Бисерче вълшебно” е много полезна инициатива, която всеки трябва да подкрепи според силите си.”, сподели Лора Филипова, родител на две деца.
Според Миглена Манчева, начален учител в 119 СОУ в София, има необходимост от нов подход в обучението на децата и в привличането на вниманието им към книгите.
“Надявам се, че по-модерният подход на учителя към децата, към книгата и към образованието ще дадат своя резултат. Насърчавам своите ученици да четат книгите, включени в кампанията “Бисерче вълшебно”, защото няма нищо по-вълшебно от знанието.”
По думите на Анна Попова от изпълнителното бюро на “Българската библиотечно-информационна асоциация” кампаниите за насърчаване на четенето по нетрадиционен начин увличат децата да се срещат с книгите.
“Важно е да гласувате за вашите любими книги, за да покажете на нас, големите, кои книги искате да виждате в библиотеките и те да станат вашите библиотеки” - обърна се към децата Попова. “Защото библиотеките няма да изчезнат, въпреки модерните технологии. Защото четенето е винаги модерно!”
Повече подробности за наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 и правилата за участие, както и допълнителни материали за учители, билиотекари и родители, ще откриете в сайта www.biserche.com.
Наградата „Бисерче вълшебно“ 2014 се провежда в партньорство с сайта Аз чета, Асоциация „Българска книга“, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, Асоциация „Родители“, Национална мрежа на децата, “Заедно в час”, Чешки културен институт, Регионална библиотека “Партений Павлович” Силистра, библиотека “Родина” Стара Загора и с медийното партньорство на Детски Дневник, Az-Deteto.bg и TeenProblem.net.

За “Детски книги”
"Детски книги" (www.detskiknigi.com) e сайт, посветен изцяло на детските книги и насърчаването на детското четене. Освен ревюта на книги и забавни идеи за игра, екипът на сайта организира периодични срещи с ученици и издания на националната кампания „Читателска щафета“, посветени на любими детски автори. От 2013 година е създадена фондация на името на сайта, която е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всичи институции и лица, свързани с детското четене.