"Кралят и страната ви се нуждаят от вас", този призив кънти из Великобритания само няколко часа след обявяването на Първата световна война.
В скромните си домове на терасовидните градски улици, братята Калпин не се поколебават нито за миг. Те са 10 мъже, всичките на възраст между 18 и 37 години. Двама от тях вече са били на служба в силите на Британската империя в чужбина, а в онзи момент всички са готови да дадат живота си за свободата.
В тези първи хаотични седмици на август и септември 1914 г., когато британците се готвят за война срещу Кайзера, десетимата братя заминават да се бият в окопите на Франция и Фландрия и да защитават страната си по море, разказва "Дейли Мейл".

Невероятно е, но в крайна сметка всички братя Калпин се завръщат у дома живи.

Век по-късно Калпин са приветствани като най-голямата група от братя, които някога са ходили на война. Техният безкористен патриотизъм им спечелва публични благодарности и поздравления от крал Джордж V, от премиера и от кмета на родния им град Йорк.

В наши дни малцина (бел. ред. дори британци) са чували за невероятната история на братята Калпин, а никой не знае, че те са били поздравени от самия крал.

Майкъл Калпин, внук на Ърнест Калпин, който е служил във военноморските сили на Великобритания през Първата световна война, разказва:

"Баща ми винаги е бил малко разочарован, че десетимата братя не са получили признанието, което заслужават.

Удивително е, че десет братя отиват заедно на война, много малко вероятно е това някога отново да се случи. Надявам се, че стореното от тях ще се помни".

През септември 1914 г. шестима братя от Йоркшир се записват в армията. Сред тях е и Джеймс Калпин, 32-годишен бивш шампион по бокс на Йоркшир, който е служил по време на втората война в Африка. Други двама се записват в Кралската флота.

24-годишният Артър Калпин служи почти осем години в армията и е в Индия, когато войната избухва. Уилям Калпин пък е на служба в Малта. Скоро те се присъединяват към осемте си братя, за да се бият за родината си по суша и море.

Въпреки, че сведенията от времето на Първата световна война понякога са неубедителни, оказва се, че родителите Патрик и Сара Калпин виждат как всичките им десет момчета се завръщат живи от фронта.

Уилям е бил ранен в бой, но се завръща у дома, най-малкият Дейвид служи на кораб, потопен от германците, но бива спасен и също се връща при семейството си.