На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. Той обявен е за такъв през 1996 година.

Туберкулозата е хронично протичащо специфично възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

Специфичният причинител на туберкулозата е наречен още бацил на Кох. Той бива 5 основни типа (човешки, говежди, птичи, миши и поикилотермен), като епидемиологично значение за човека имат първите два. Лекува се с индивидуална антибиотична терапия. Наскоро в прибалтийските страни са забелязани случаи на резистентни към известните лекарства щамове. Той се намира навсякъде в околната среда. Източник на заразата е болният от туберкулоза, който кашля. Най- застрашени от заразяване и заболяване са контактните т. е. живеещите и работещите в едно помещение с болния хора. Не всеки контактен се разболява. От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т. е. всичко, което срива защитата на организма. Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно-чревни страдания; лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио и лъчелечение и др.

Министерството на здравеопазването ще отбележи деня с пресконференция от 11:30 часа във ведомството под надслов "Открий, лекувай, излекувай". Събитието е организирано от Програма "Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария в партньорство с областните лечебни заведения по туберкулоза и неправителствени организации. Със събитието официално ще стартира и кампанията Седмицата на "Отворени врати" за безплатни прегледи по туберкулоза в цялата страна.