Заместник-министър Иван Кондов взе участие в първите Междуправителствени конференции ЕС - Украйна и ЕС-Молдова, с които беше поставено началото на преговорите за членство на двете държави, съобщиха от пресцентъра на МВнР.  
В своето изказване българският заместник външен министър подчерта пълната подкрепа на България за европейската перспектива на Украйна и Молдова и оцени като исторически започващите преговори. "Ние сме солидарни с народа на Украйна в неговата смела борба за независимост, достоен мир, свобода и демокрация", отбеляза заместник-министър Кондов, цитиран от МВнР. 
Вчера Кондов участва в редовното заседание на Съвет “Външни работи” на ЕС в Люксембург, където подчерта, че единната подкрепа на ЕС за Украйна по всички направления трябва да продължи и да бъде устойчива, предвидима и навременна.
Преди участието си днес в междуправителствените конференции, заместник-министърът на външните работи Иван Кондов представи България в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“ на ЕС, което се състоя в Люксембург днес, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР) на сайта си. Европейските министри подготвиха предстоящото заседание на Европейския съвет на 27-28 юни т.г., обсъдиха върховенство на правото в Унгария, както и проект на Директива относно прозрачността на представителството на интереси от името на трети страни.
Темите за предстоящото редовно заседание на Европейския съвет на 27-28 юни са Украйна, Близък изток, сигурност и отбрана, конкурентоспособност, миграция, Молдова, Грузия, Черна гора, стратегически подход на ЕС към Черно море и новия Стратегически дневен ред. По инициатива на България и Румъния е включен текст, с който се възлага на Върховния представител и ЕК да изготвят предложения за стратегически подход на ЕС към региона на Черно море, посочват от МВнР.
Българската страна подчерта ролята на ядрената енергетика в климатичния преход, необходимостта от финансова подкрепа за отбранителната индустрия на държавите-членки и пълно интегриране на вътрешния пазар, чрез премахване на съществуващите бариери.
В контекста на процеса на разширяване на ЕС България напомни, че пътят на Република Северна Македония към ЕС минава през изпълнение на поетите ангажименти и на условията, залегнали в одобрената от ЕС преговорна рамка.