Българската компания „Дерида“ прави днес премиера в мавзолея на археологическия парк „Виминациум“, в Сърбия. Танцовият пърформанс ChronoRay е копродукция с Белградския археологически институт и е част от проекта Dancing Histor(y)ies, който цели да срещне историческото наследство със съвременния танц, като му вдъхне нов живот и създаде връзка между миналото и настоящето, разказват от „Дерида“.
Премиерата е и част от фестивала ReMoving Borders на „Виминациум“.
Хореографията и постановката на ChronoRay са на Живко Желязков, артистичен директор на Derida Dance Center. Специалното визуално въздействие в спектакъла е изградено с видео мапинг и 3D прожектиране, което преобразява внушителната среда на мавзолея. То е на Ивелина Иванова, която е част от Studio Phormatik и VidenieSpace. Танцът изпълняват Филип Миланов, Стефан Вучов и Михаил Бонев. Автор на музиката е Явор Зографски, а местните музиканти Саша Ковач (акордеон), Предраг Паунович (саксофон) и Александра Гаич (пиано) импровизират на живо, вдъхновени от движенията на танцьорите и визуалната динамика на представлението. В представлението участват и танцьори от местната общностна асоциация Kud Amare Roma. Продукционният процес се ръководи от Атанас Маев и Мира Георгиева.
Пространството на мавзолея, с неговата специфична архитектура и функционалност, са вдъхновение за изграждането на концепцията на спектакъла. Танцът започва от покрива на криптата и постепенно преминава на и под нивото на саркофазите и гробовете.
„Създаването на представление, което да е неразделно свързано с дадено пространство, е огромно предизвикателство. Изключително благодарен съм на нашите партньори от археологическия институт в Сърбия за подкрепата и възможността за непосредствения достъп и директен контакт с избраното пространство. Това е много добър пример за обживяване на археологически обект със съвременно изкуство, а оттам и засилване на връзката и интереса на хората към културното наследство. Включването на най-нови технологии в тази интеракция с пространството създава добавена реалност, контекст и наситеност на преживяването", разказва Живко Желязков.
След Сърбия екипът на „Дерида“ заминава за Сардиния, където между 6 и 15 юли  ще продължи работата си с местния партньор Associazione Enti Locali per le Attività Culturali e di Spettacolo на археологическата локация Тарос.
/ДД