Програма с отворен достъп от 28 до 30 юни ще събере малки и големи върху най-големия графит в България. Локацията на „Колективът“ наскоро бе отличена с няколко международни награди и признания, припомнят от едноименната фондация.
Фестивал „Паркът” открива за втора поредна година летния сезон в най-артистичното открито пространство на ЖК „Младост“ – на покрив, покрит с графит от 3750 кв. м, преобразен от „Колективът“ и група от артисти и партньори, които те обединяват в създаването на ново достъпно място за отдих и развлечение в крайния квартал на София.
Покривът оживява с лятно кино, музикална програма, занимания като рисуване на открито и уроци по танци, циркови работилници, огнено шоу и още много. Освен на покрива, дейности и събития ще се провеждат и край близкото езеро. Покривът е лесно достъпен с асансьор, включително и за детски колички. Локацията в „Бизнес парк София“ може да се достигне с градския транспорт.
Дизайнът е създаден от работни групи, които събират жители от блоковете, служители в близките офиси, художници и дизайнери. Съобразен е с желанията и нуждите на различните хора, които ще използват пространството.
Освен покрива, на нивото на улицата през 2023 г. седем пространства в бизнес парка бяха предоставени безвъзмездно на артисти, които и до днес ги използват, за да развиват творчеството си. Част от тези ателиета ще бъдат отворени за посетители по време на фестивала.
/ДД