Научно-изследователският кораб „Академик“ на Института по океанология "Фритьоф Нансен" във Варна вече не отговаря на съвременните изисквания и е необходима неговата подмяна. Това каза днес и.д. директорът на научното звено проф. Атанас Палазов при откриването на изложбата по случай 40-годишнината на плавателния съд. Целта ни е да започнем да убеждаваме отговорните фактори в страната, че е необходима подмяна на „Академик“, допълни ученият. По думите му вече има контакти с отговорни държавни лица.
Запитан за кораб „втора ръка“ или за нов става дума, Палазов посочи, че е по-добре държавата да построи нов, тъй като страната има корабостроителен капацитет, който може да го направи. Освен това средствата, които ще се вложат, ще останат в страната. Според Палазов е по-удачно да бъде построен нов кораб, а не да се купува втора ръка, защото употребяваните ще изискват повече средства за поддръжка, а старите плавателни съдове не отговарят и на новите еко изисквания.
Запитан възможно ли е да се търсят средства за нов кораб и от Европейския съюз, ученият каза, че е възможно, ако има желание. 
Разчети за цената на нов кораб не са правени, каза Палазов и по думите му „няма да струва повече от една спортна зала“. Според преценката на учените  евентуалният нов кораб може да е по-малък от „Академик“. Този е 55 метра дължина, ние можем да работим с между 35 и 40-метров кораб, тъй като новите технологии позволяват да се изпълняват дейности и с по-малък плавателен съд.
Изложбата по случай 40-годишнината на кораба „Академик“ показва първо историята на плавателния съд, неговите постижения, множеството експедиции, които е направил, а също така какви дейности извършва в полза на науката и държавата и в помощ на синята икономика, обясни проф. Палазов. Той допълни, че корабът за 40 години е участвал в 338 експедиции.
30 плаката разказват историята и показват дейността и постиженията на една от най-значимите научни инфраструктури на БАН и страната. Богатият илюстративен снимков материал ще въвлече посетителите в ежедневието на учените и специалистите, извършващи изследвания на борда на кораба. 
На откриването присъстваха областният управител проф. Андрияна Андреева, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на местната власт, на различни институции и служби.
Изложбата е посветена на 155-ата годишнина на Българската академия на науките и може да бъде разгледана от утре в Института по океанология.