Училище от Търговище е отличено със световна награда за екоучилище. На Професионалната гимназия по икономическа информатика (ПГИИ) „Джон Атанасов“ е присъдено отличието „Зелен флаг“, съобщиха от учебното заведение.
Наградата, която ПГИИ получи, е най-висшето отличие за забележителни постижения, което се предоставя по проект „Влез в Зеления кръг“ - мащабна инициатива за въвеждане на екообразованието у нас.
За участие по програмата от учебното заведение са преминали седем конкретни стъпки, свързани със сериозна работа, коментира за БТА координаторът по програмата и старши учител по икономичните дисциплини Нели Петкова. Началото е поставено със създаване на екокомитет в училището, разказа тя. Това се е случило през ноември миналата година, като в него участват около 30 човека – ученици, учители и представители на родителската общност.
Преминат е етап на екологичен преглед, в който учениците са направили проучване по различни екофактори, параметрите на които са били предварително зададени. Изготвен е и план за това как може да се повиши екологичната култура сред училищната общност.  Проведено е залесяване в двора на учебното заведение, обособени са пунктове за рециклиране, така също и са реализирани две акции в подкрепа на безстопанствените кучета от общинския приют в Търговище.
Учители са направили паралел между екологията и конкретни предмети, изучавани в училище. Направени са мониторинг и оценка на дейността на екокомитета от периода на създаването му до края на месец май. Но и е отбелязано значението на информираността на училищната общност и обществеността за работата по програмата.
Координаторът по програмата заяви, че наградата е своеобразна кулминация на съвместен проект между Българско движение „Син флаг“ и „Девин“ ЕАД „Влез в Зеления кръг“. „Тази награда ни прави много щастливи, защото знаем, че всичко, което правим, колкото и малко да е то, дава своя принос в това да живеем в един по-добър и чист свят“ – коментират от ръководството на учебното заведение.