Впечатляващите, но и трагични истории на две от най-големите звезди на 20-и век – Мерилин Монро и Кърт Кобейн, стигат до българската публика с гласовете на актьорите Гергана Стоянова и Владо Михайлов. Биографиите  са достъпни на български и в аудио формат, съобщават от „Сторител“.
В „Мерилин Монро. Поверително и лично“ авторката Мишел Морган с невероятно чувство към детайла и с много човечност изгражда различен образ на звездата. Публично, тя е обичана и обожавана, но личният ѝ живот е изпълнен с много противоречия и тъмни тайни. Тук са събрани повече от петдесет интервюта, които Морган е направила с личности, изиграли ключова роля в живота на Мерилин – спомени на семейството, приятелите и най-близките колеги. Те разкриват не само известни, но и нови факти за живота ѝ и превръщат тази книга в трогателен спомен за една от иконите на XX век.
В „Да служиш на слугата. Спомен за Кърт Кобейн“ последният мениджър на култовата рок банда „Нирвана” и верен приятел на Кобейн – Дани Голдбърг, се заравя в прашните кътчета на паметта си, за да възроди легендарния образ на мъжа, променил рока завинаги. 
„Кърт Кобейн остава завинаги в историята като един от най-уникалните артисти. Той създава нова представа за музика, за това какво може да представлява една рок група и какво може да постигне един автор и фронтмен. От биографията разбираме, че той е бил въвлечен във всичко, свързано с „Нирвана“ – от А до Я. Докосваме се и до дълбокия му вътрешен конфликт, който продължава през целия му живот. От една стран, той иска да запази свободата си на творец, от друга – иска да е на голямата световна сцена“, разказва актьорът Владимир Михайлов.
„За мен беше изключително интересно преживяване да прочета тази книга. Всичко е разказано много честно и в детайл, но и с разбиране и деликатност. Има и няколко момента, които няма как да не те разплачат“, допълва той. Казва, че въпреки, че е голям фен на сиатълския рок, никога досега не е изпълнявал на сцена парчета на Кърт Кобейн.
Авторът Дани Голдбърг работи с „Нирвана“ от 1991 до 1994 г., най-впечатляващия период от живота на Кърт. Поема групата, без дори да подозира, че един ден Кобейн ще стане икона с наследство, голямо колкото това на Джон Ленън, Майкъл Джексън или Елвис Пресли. В този ключов момент албумът Nevermind постига космически успех и не само превръща „Нирвана” в най-успешната рок банда в света, но и поставя грънджа на световната сцена. По това време Кърт се жени за Кортни Лав, а връзката им става основна тема на медиите. Бори се и със зависимостта си към хероина. Битка, която в крайна сметка ще загуби и която ще завърши със самоубийство. 
/ДД