Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за установяване на причините за настъпилата смърт на Р. Г., на 67 г., британски гражданин, който е починал на 19 юни т. г. в УМБАЛ „Св. Георги“, град Пловдив, в Отделението по токсикология. Британецът е бил приет в отделението на болницата същия ден.
От прокуратурата съобщават, че вечерта на 18 юни 2024 г., Р. Г. е потърсил лекарска помощ в болницата. Той е бил прегледан, след което освободен. Малко по-късно Р. Г. се е върнал в болничното заведение, като е настоявал отново да бъде прегледан. Поради тази причина е бил подаден сигнал на частната охранителна фирма, ангажирана със сигурността на болницата. Няколко служители от фирмата се отзовали пред входа на „Спешния център“ на УМБАЛ „Св. Георги“. 
Там възникнала конфликтна ситуация между британския гражданин и охранителите, които се опитали да го отстранят от района на болницата, но той отказал, настоявайки да бъде повторно прегледан от лекар. В това време Р. Г. е бил бутнат на земята от един от охранителите и е останал там до пристигането на полицейски екип от Второ РУ, гр. Пловдив, където е бил подаден сигнал за инцидента. Служителите на МВР са установили, че Р.Г. в бил в съзнание. Впоследствие той е бил приет в Отделението по токсикология в болницата, където е починал в ранните часове на 19 юни 2024 г.
"Назначена е комисия, която проследява пътя на пациента в самата болница. Проверява се какви изследвания са направени, какво лечение е назначено и като цяло дали е спазена стандартната процедура. Комисията и сега продължава да работи. Очаква се до няколко дни проверката да приключи. Веднага щом това стане ще бъде публикуван и съставеният от комисията доклад", съобщиха за БТА от пресцентъра на болницата.  
По досъдебното производство се извършват действия по разследването - разпитват се свидетели, иззети са веществени доказателства, назначена е тройна съдебномедицинска експертиза, която да отговори на въпроса каква е причината за смъртта на Р. Г. и дали има травматични увреждания по тялото му, както и химическа експертиза, която да установи дали в кръвта на починалия е имало наличие на алкохол. 
След събиране на всички доказателства наблюдаващият прокурор ще направи анализ и ще се извърши преценка за евентуално привличане към наказателна отговорност.