Общинският съвет (ОбС) в Смолян ще разгледа три предложения за удостояване със званието "Почетен гражданин" и връчване на „Златен плакет на Смолян“, става известно от дневния ред на предстоящото заседание на ОбС. Те е свикано на 27 юни. 
За удостояване със званието са предложени Апостол Кисьов - посмъртно, и  проф. Ружко Челебиев, а д-р Никола Проданов е номиниран за „Златен плакет“. 
Решението за предложенията е взето на заседание на Комисията по отличията, което е проведено на 11 юни. 
През тази година се навършват 100 години от рождението на Апостол Кисьов – един от най-видните творци на Смолян. Той е роден в село Стойките и създава през 1948 г. първия в България ансамбъл за автентичен фолклор, наброяващ над 120 изпълнители – певци, инстументалисти и танцьори към читалище „Пробуда1903“ с. Стойките. Ансамбълът съществува и до днес, като в по-късни години получава името Ансамбъл за автентичен фолклор „Борика“ и в момента в него участват около 50 изпълнители, на възраст от 5 до 92 години. През 1960 г. Апостол Кисьов създава съществуващия и до днес ансамбъл „Родопа“, на който е диригент на оркестъра. През 1961 г. Апостол Кисьов основава и ръководи прочутия състав „100 каба гайди“, като първата изява на състава е на събора на Рожен същата година.
Проф. Ружко Челебиев е художник – монументалист и преподавател в НХА „Николай Павлович“. Негово дело са няколко монументални обекта в Смолян, сред които Мозаечното пано в Младежкия дом, паното в Общинската администрация – Смолян, както и паното в атриума на сградата на Областната администрация. Негови са творбите в бившия Профсъюзен дом на културата, в НАО „Рожен“, в ДСК –Смолян, в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“. 
Д-р Никола Проданов, който на 1 юни навърши 75 години, е номиниран за „Златен плакет“ общественик, културен и стопански деятел. Целият му живот е изпълнен с ярък патриотизъм и любов към Смолян и родното Райково. Примери за неговата обществена, патриотична и родолюбива дейност са построяването на чешма до параклиса при гробищния парк в Райково, като със свои средства и като дарение, д-р Проданов прихваща извор и докарва водния поток от три километра. С дарение от семейството му, изгражда чешма при читалище „Балкански просветител“ в Горно Райково. Лично поема грижата и овековечава с почетен знак пред същото читалище героиката на 200-те райковски първенци, загинали през османското робство. Д-р Никола Проданов е бил два мандата общински съветник, който със своите действия, като председател на групата общински съветници „Бъдеще за Смолян“, влива нов дух и обновление в работата на Общинския съвет.