Община Стара Загора кани всички заинтересовани на разяснителна среща  относно процедурата за енергийно обновяване на жилищни сгради. Това съобщават от пресцентъра на местната администрация. Тя ще бъде в 18:00 часа, на 27 юни, в зала "П. Р. Славейков" на Общината. 
Могат да присъстват председатели на сдружения и домоуправители на многофамилни жилищни сгради, медии и други. Те ще получат повече информация относно предоставянето на средства чрез подбор на проектни предложения по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“, с финансиране по линия на безвъзмездна финансова помощ по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.
БТА припомня, че в Стара Загора започна приемът на документи по процедурата. Това е първата схема за подпомагане на въглищните региони в България. По нея могат да кандидатстват общини на територията на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил, както и още десет общини от Маришкия басейн. Това са Hoвa Зaгopa, Ямбoл, Cимeoнoвгpaд, Xapмaнли, Toпoлoвгpaд, Димитpoвгpaд, Xacĸoвo, Eлxoвo, Cливeн и Tyнджa. Наличното финансиране за област Стара Загора и за десетте допълнителни общини е в размер на почти 130 милиона лева, като минималното финансиране за една сграда е 50 000 лева, а максималното - 9,5 млн. лева.