В момента тече процедура по оценка на 17 проектни предложения за осъществяване на идеен проект за изграждане на тунел под прохода „Петрохан“, заяви Ивайло Антонов – областен управител на Монтана на местната конференция „Европа на Балканите: Общо Бъдеще“.
След изтичане на процедурата проектът трябва да бъде изготвен в рамките на една година.  „Ако всичко върви добре и както трябва, мисля, че 2027 година може да бъде започнат този тунел да бъде изграждан“ – заяви Ивайло Антонов. Според областния управител темата е актуална и е от доста голямо значение за областта, а успешното осъществяване на този проект би направило регион Монтана доста по-развит.
Интегрираните териториални инвестиции, по които се работи в Община Лом, бяха определени като друг значим момент във връзка с проектите с европейско финансиране. Общините Лом, Димово и Оряхово ще усвоят около 200 милиона лева, като средствата ще бъдат разпределени за закупуване на електробуси, изграждане на улици и общински паркинги, което до голяма степен ще направи градовете по-развити и европейски, каза още областният управител.