Приключи вторият транш от раздаването на храни и хигиенни продукти от Българския червен кръст (БЧК) в населените места на обшина Шумен, съобщиха от пресцентъра ѝ днес. 
Оттам отбелязват, че помощта е достигнала до над 618 000 уязвими граждани и припомнят, че предоставянето ѝ е в изпълнение на операцията „Подкрепа“ по Програма „Храни и основно материално подпомагане“ на Агенцията за социално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, с управляващ орган - Агенцията за социално подпомагане. 
„В община Шумен бяха разпределени 11 тона хигиенни продукти, в допълнение към получените в края на април храни. Доброволци от общинската администрация и общинските предприятия отново се включиха с личен труд в пакетирането и разноса на хранителните продукти. Ангажирани с раздаването на пакетите бяха също кметовете на селата и кметските наместници. Последното село, до което помощта достигна днес, беше Ивански“, допълват от общинския пресцентър.  
Българският червен кръст в Шумен започна разпределението на хранителни продукти, определени за селата на общината, в изпълнение на Програмата за храни и основно материално подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс, съобщи за БТА директорът на червенокръстката организация в областния град Пламен Петров в началото на април. 
Хранителните пакети съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и седем вида консерви - зелен фасул, зрял боб, домати, грах, гювеч, пиле фрикасе и риба, отбеляза Петров. Той уточни, че раздаването на хранителните продукти в селата от общината ще е от 10 до 26 април, а в областния град – от 29 април до 23 май и допълни, че всеки гражданин може да провери дали е правоимащ на интернет страницата на БЧК.