Частични избори за кмет се провеждат днес в две села в Бургаска област - несебърското село Баня и в село Факия, община Средец. За постовете в двете населени места има по двама претенденти, сочат официалните сайтове на Общинските избирателни комисии в Несебър и Средец. 
В с. Баня кандидатите са същите двама, които се бориха за кметския стол през есента на миналата година. Тогава те стигнаха до оспорван балотаж. Правомощията на избрания кмет обаче бяха прекратени само два месеца по-късно заради не навременно напускане на търговско дружество.
Няма да има машинно гласуване в селото, информираха от Общинската избирателна комисия (OИК) в Несебър. Ще се гласува само с хартиени бюлетини. Избирателите са близо 140. За разлика от предходни местни избори, жителите с избирателни права на с. Емона няма да гласуват за кмет на кметство в с. Баня. Причината е, че според изменения Закон за административно териториалното устройство на Република България към настоящия момент кметството няма съставни селища.
До нови избори в с. Факия се стигна, след като Върховният административен съд касира изборите през есента м.г. и обяви избора за кмет за недействителен. Магистратите отсъдиха, че на балотажа той е взел с два гласа по-малко от опонента му. Двамата са опоненти отново днес.
От ОИК в Средец съобщиха, че право на глас в селото имат около 430 избиратели. За нов избор на кмет на кметство Факия ще се гласува в една избирателна секция. При изразено желание на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването да гласуват в изборния ден е осигурен транспорт.