Третото национално състезание на доброволните формирования в Република България се проведе на стадион „Чавдар“ в Троян. Инициативата цели популяризиране дейността на доброволните формирования и проверка на практическите им умения. Събитието се организира от Националната асоциация на доброволните формирования и Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ при Министерство на вътрешните работи. 
В надпреварата се включиха над 120 участници от 20 български общини. Те мериха знания и умения, свързани с пожарната безопасност и защитата на населението при бедствия, аварии и кризисни ситуации.
Надпреварата бе официално открита от кмета на община Троян Донка Михайлова, от председателя на Националната асоциация на доброволните формирования д-р Ясен Цветков и заместник – директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Любомир Баров.
Отборите се състезаваха в три колективни дисциплини - поставяне на шланг за бързина и издърпване на въже с гума, построяване на смесена водопроводна шлангова линия и щафетно построяване на дига.
В индивидуалната дисциплина - гасене на смес от нафта, бензин и вода в тава с прахов пожарогасител, се включи по един представител от всеки отбор. 
Отборът от община Казанлък за втора поредна година завоюва първото място с общ резултат 175,5 точки. На второ и трето място са отборите на Софийска община и община Кюстендил съответно с 170 точки и 155 точки.
Доброволното формирование от Троян зае почетното четвърто място.
Първо място в индивидуалната дисциплина спечели Станимир Христов от Варна, който успя да изгаси лумналите пламъци за едва 5.47 секунди. Втори е Добромир Добрев от Дългопол с време 5,89 секунди, а на трето място е Цвятко Цвятков от Стрелча с време 6,21 секунди.