Смятам, че след всичко направено вила "Армира" вече е световен туристически обект. Това каза кметът на Ивайловград Диана Овчарова за БТА при откриването на реставрираната и обновена антична вила край града, паметник на културата с национално значение.
Обектът бе консервиран, реновиран, достроен и цялостно социализиран по проект за близо осем милиона лева, като по-голямата част от финансирането е със средства от Европейския фонд за регионално развитие - почти шест милиона лева.
Още в следващите няколко дни имаме заявка за посещение на седем автобуса с гръцки и турски туристи, съобщи Овчарова. По нейни думи погледът оттук насетне ще бъде обърнат както към популяризирането на дестинацията, така и към поддържането, което изисква много грижи.
При изпълнението на проекта минахме през много трудности - COVID-19, войната, инфлацията, отговори на въпрос на БТА Овчарова. Тя уточни, че е имало актуализиране на договора, но за сметка на общинските средства. Вече сме на финала и смятам, че този ювелирен обект на туризма може да бъде определен като един от най-успешно реализираните проекти, обобщи Овчарова.
По думите на ръководителя на проекта Виолета Недялкова са изпълнени шест основни дейности, от които главните са консервационни и реставрационни. Изцяло нови са интерактивен посетителски център и работилница за антични занаяти, а стара водонапорна кула е превърната в наблюдателница с външен асансьор.
Програмата по откриването продължи с възстановка на антична битка между римски легион и тракийска военна част, стрелба с лък и демонстрации на антични ритуали. Официалната церемония по откриването води актьорът и двукратен носител на наградата "Икар" – "Златен глас" Симеон Владов.
Читалище "Пробуда 1924" – Ивайловград ще изнесе откъс от спектакъла “Съзвездие, наречено „Любов“ по стихове на Ивайло Балабанов, а сопраното Марта Кукуларова ще представи оперетни изпълнения. Археологът доц. д-р Гергана Кабакчиева ще води беседа с официалните гости, а Снежана Йовева – Димитрова, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи ще открие изложбата „България и мозайките“.
Следва концерт на DEEP ZONE PROJECT. Програмата ще бъде закрита със светлинно шоу от възстановената  наблюдателна кула.
Вила "Армира” се намира на 4 км югозападно от Ивайловград и е един от най-интересните паметници от епохата на Римската империя по нашите земи.
През 1964 г. при строеж на язовир по поречието на река Армира  са открити останки от римско селище от II-IV век. В очертанията на селището влиза жилищна сграда и много стопански помещения на площ от 40 декара, mf информация от отдел „Справочна“ в БТА.
Археолозите наричат имението  вила "Армира“ – по името на реката. Най-голям интерес представлява жилищната сграда в комплекса, застроена на площ от 1300 кв.метра. Тя е добре запазена и се приема за образец на римското строително изкуство по българските земи.
За нейния блясък и разкош говорят колонадите, подовите мозайки, вътрешният басейн, подподовото отопление, мраморните облицовки, цветните мазилки и хермите – глави и бюстове върху постамент, символизиращи култа към древногръцкия бог Хермес.  
Вилата е паметник на културата с национално значение. От 2014 г. е част е част от движението „100 национални туристически обекта”  на Българския туристически съюз и е в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО.
Първата копка по реставрацията на обекта бе извършена на 13 декември 2021 година.