От 2 до 7 август в Боровец ще се състои третият международен джаз фестивал на името на д-р Емил Илиев, съобщават организаторите.
По думите им на поканата на фестивала са се отзоваха седем световноизвестни групи и двама индивидуални изпълнители, които идват за първи път в България. Музиканти от общо 12 страни ще озвучат планинския курорт  (Португалия, Индонезия, Швеция, Норвегия, Дания, Канада, Унгария и др.).
Публиката, със сигурност, ще аплодира вокалната група от Белгия – Just Vox, които със своите тембри възпроизвеждат звуците на китара, бас, тромпет и клавишни, а бийтбоксерът им – на вокалните перкусии, и звучат като цял оркестър, коментират организаторите.
Shuffle Demons са хит на фестивалите по целия свят с над 1000 концерта и 10 албума, владеят сцената не само с феноменалното си свирене, събрани са едни от най-талантливите музиканти на Канада, но и с танцувален фънк, поезия, посочват от екипа на фестивала. По думите им триото Rymden ще е сред акцентите. Басистът и барабанистът са от E.S.T. – Есбьорн Свенсон трио.
В Боровец пристига още едно трио, но от Швеция – Jacob Karlzon Trio.  Унгарският Párniczky Quartet, създаден 2016 г. да изпълнява адаптации на пиеси от Бела Барток с басист, саксофонист и барабани, плюс китара, съчетава модерен камерен джаз, съвременна музика и фолклор. Има турнета в Европа, САЩ. През 2023 г. издава нов албум.
Българското участие е в лицето на триото на Константин Костов, Kornazov & Dupas Quartet, Калин Вельов, „Jeremy?“.
Откриването е с бигбенда на БНР под диригентството на Антони Дончев, със солисти Васил Петров и неговото откритие – 16-годишната Валерия Стоянова. След тях на сцената излиза групата от Индонезия – Keubitbit, и Лина Родригес  (Португалия).
Фестивалът продължава рубриката „Класика в джаза“ с ансамбъл „5/4 танго“, създаден от пианиста Людмил Ангелов.
Съпътстващата програма предвижда джемсешъни, лятна джаз академия за деца, представяне на книги и личности. Тази година гост ще бъде творческото семейство Владимир Зарев и Мирела Иванова.