Новият Русенски митрополит е Стобийският епископ Наум, който беше избран днес с 13 гласа от Светия синод. Другият кандидат - Тивериополският епископ Тихон, не получи нито един глас на избора в синодалния параклис.

Епископ Наум беше досега главен секретар на Светия синод.

До избора на Русенския митрополит се стигна, след като досегашният Неофит беше избран на 24 февруари 2013 г. за патриарх и Софийски митрополит.

Преди седмица на епархийските избори Стобийският епископ Наум получи 22 гласа, а Тивериополският епископ Тихон гласуваха 15 от избирателите.

Постъпили жалби след излъчването на двамата кандидати нямаше, а преди ден Синодът счете, че изборът им е изряден.

Митрополитският избор се състоя днес преди обяд в столичния параклис на Светия Синод. Денят за духовенството започна с литургия, а след 10.00 ч. се осъществи и самият избор.

Патриарх Неофит се обърна с няколко думи към присъстващите, след което Негово светейшество и останалите митрополити по старшинство влизоха един по един в олтара на параклиса и върху разтворено Св. Евангелие изписаха името на своя избраник - един от двамата епископи – Наум или Тихон - посочени от епархийските избиратели предната неделя.

ПОДРОБНОСТИ В УТРЕШНИЯ БРОЙ НА УТРО