Детските площадки в Силистра са опасни. От 28, само една отговаря на изискванията. Това е установила проверка на комисия от общината.
Майките в Силистра познават качеството на площадките много преди общинската проверка.
„В критично състояние са всички площадки - дъските са изпочупени, люлките не са хубави, пак са изпочупени...", казва Радка Стоянова.
„Хубаво е да има по-нови неща, които да са поддържани, красиви, за да могат да учат децата на по-добри неща и по-красиви отношения, да могат да си играят с приятелчета, да създават контакти. Има доста счупени неща, които трябва да се поправят", допълва Зорница.
От 7 до 10 хиляди лева би струвал ремонта на всяка площадка, за да изпълни европейските изисквания. Това, обаче, общинската хазна не може да си позволи.
„Има много остри предмети, има много счупени прогнили дъски, има много люлки, които са изкъртени и висят. Не става въпрос за ремонт в момента, по-скоро за обезопасяване. Тъй като положението е много сериозно, не е заделен този ресурс финансов, който е необходим и сега искаме да ги обезопасим и постепенно да ги приведем в този вид, в който вие говорите", обяснява зам.-кметът инж. Емил Гойчев.
Вече започна подмяната на счупените и изгнили дъски на най-посещаваното от децата място - Дървения град. От общината разчитат и на доброволен труд и обещават на ентусиастите желязо, дървен материал и бои, съобщи bTV.