Предметите, поставени върху главата на фигурата на Рачо Ковача в центъра на Габрово, ще бъдат премахнати от общинската администрация. Това съобщиха за БТА от Община Габрово. 
Репортерска проверка установи, че върху главата на фигурата има бетонни парчета, подредени едно върху друго, а под тях - метална лъжица, в дясното ухо на Рачо Ковача се вижда угарка от цигара, а главата на статуята е изцапана с течност. 
От Община Габрово посочиха за БТА, че осъждат категорично този вандалски акт спрямо един от символите на Габрово. От пресцентъра на администрацията поясниха, че дрехите, с които се облича фигурата за Фестивала на хумора и сатирата, са премахнати на 28 май, но служители от Общината не са участвали в поставянето на други предмети върху фигурата. 
От Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Габрово посочиха, че са информирани за деянието. 
Паметникът е от бронз и е поставен на скала в коритото на река Янтра в центъра на града. Той може да бъде видян в лице от мост „Игото“, а автор на фигурата е Любомир Далчев. По случай Фестивала на хумора и сатирата през месец май паметникът се облича в българска носия.