Писателката Ина Крейн представи романа си „Третата мория“ в артгалерията в Петрич. Събитието започна с изпълнение на китаро-манодлинния оркестър към Народно читалище „Братя Миладинови – 1914“ с ръководител Тодор Ковачев, а ученици от младежкия литературен клуб „Евтим Евтимов“ с ръководител Розалина Добрева четоха откъси от романа. 
Пред присъстващите авторката посочи, че това е четвъртият й роман. Той е издаден от издателство „Многоточие“ и за 2023 година е спечелил наградата на издателството за най-добър роман. „Този роман има много дълга история, защото в него има много стара легенда, дошла с нашите предци - бежанци от Егейска Македония. Романът също така е и съвременен, любовен, социален и исторически“, каза Крейн. 
"Третата мория" е съвременен роман с препратки към българската митология, писан в продължение на седем години, претърпял осем редакции, който се опира на стара легенда. 
Когато държите в ръцете си книгата, изглежда прекрасно, но издателство „Многоточие“ вложиха много ентусиазъм в издаването, без тяхното съдействие той нямаше да бъде в такъв вид, каза авторката. 
Тя посочи, че звездното небе, което е на корицата на изданието, е снимка, направена специално за него от фотографът и художник Рейхан Мустафа Ферад. На почти всички нейни корици са негови фотографии, допълни тя. „Аз така си го представях и исках такова звездно небе, тъй като то е свързано с мистичните образи на трите мории, които идват със земна мисия и след това се прибират, когато установяват, че героят в романа е достоен наследник на един мъж, когото тези три мории са обичали преди повече от 100 години“, каза Крейн. 
Вечерта продължи с музикални изпълнения и четене на откъси от книгата. Авторката рецитира свои стихове пред присъстващите. На събитието присъстваха много местни творци, общественици, културни дейци и ученици. 
Ина Крейн е творчески псевдоним на Илияна Каракочева. Освен романи, тя пише и поезия. Има издадени детски книги, стихосбирки, сборници с разкази на балканска тематика.