За празника на бесарабските българи на 29 октомври Националният пресклуб на БТА в Одеса, заедно с Генералното консулство в Одеса, ще организира цяла седмица чествания и други събития. Това обяви в гимназията „Г. С. Раковски“ в Болград генералният директор на БТА Кирил Вълчев в края на днешния дискусионен панел е на тема „Знанието за род и език в българските медии”, част от деветнадесетата Световна среща на българските медии. Вълчев обяви новината, след като бе удостоен със званието почетен гимназист на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“.
Събитието, което най-вече интересува учениците от на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“, това, за което се договорихме с ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Георги Вълчев, е през октомври преподаватели от Софийския университет да дойдат в Одеска област, за да ви разкажат за възможностите за учене в Софийския университет, така че да получите едно добро образование, когато се завърнете по родните си места, когато най-сетне в Украйна има мир, обясни Вълчев на присъстващите ученици. В самата Одеса също ще има представяния на Софийския университет, добави той.
На 26 октомври, събота, ще направим концерт в центъра на Одеса. В него участие ще вземат състави от различни селища на българите в бесарабска Украйна, както и певицата Деси Добрева, каза още Кирил Вълчев.
Утре в разговора ни в Измаил (третият дискусионен панел от Световната среща - бел.ред.) ще се включат и други ректори на университети в България, които се надявам да приемат да изпратят представители и да ви помогнат да се ориентирате как най-добре да достигнете до учене в български университет, добави генералният директор на БТА.
БТА организира деветнадесетата Световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД,  Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.