Първите учебни заведения за град Плевен, които получиха статут на "Екоучилище", са Детска градина (ДГ) "Ралица" и Начално училище (НУ) "Единство". В дворовете им вече се развява знаме, което е символ на международната награда "Зелен флаг". Това съобщиха за БТА Галя Ангелова и Ирена Петкова, координатори по програма "Екоучилища" съответно за ДГ "Ралица" и за училище "Единство".
Припомняме, че статутът се дава за изпълнение на основни стъпки на програмата "Екоучилища" и участие в проекта "Влез в зеления кръг", които се реализират от Българско сдружение "Син флаг" и "Девин" ЕАД. Още едно учебно заведение в област Плевен получи този статут - Средно училище "Евлоги Георгиев" в град Тръстеник, община Долна Митрополия.
"През учебната година учениците от НУ "Единство" се включиха в разнообразни инициативи, свързани с екологията - засадиха дръвчета, поставиха контейнери за разделно събиране на отпадъци и осиновиха кошер на Пчеларска къща "Балински" в село Тотлебен", разказа Петкова. 
"Децата от ДГ "Ралица" чрез този проект показаха как виждат "Града на бъдещето" и създадоха своя "Чичко Водичко", за да съхраняват дъждовната водата като ценен природен ресурс", отбеляза Ангелова. "Те като екопосланици ще продължат да правят своите малки стъпки за по-зелен град. Екологичното образование започва, когато детето може да разграничи "добро" и "лошо". Радваме се, че сме първата еко детска градина в Плевен. Това ни задължава да възпитаваме децата в грижи към природата и средата, в която живеем", коментира Ангелова.
Ангелова и Петкова подчертаха, че се надяват техният пример да бъде последван от още учебни заведения в Плевен и региона, за да може повече деца да се включат в инициативата и да бъдат възпитани от най-ранна възраст в опазване на околната среда и природните ресурси.
Програмата "Екоучилища" е международна. Тя се инициира и ръководи от неправителствени организации, членове на Фондацията за екологично образование (FEE). Програмата започва през 1994 година в отговор на предизвикателството за обединение на усилията на младите хора за разрешаване на екологичните проблеми и устойчивото развитие. "Екоучилища" насърчава участието на учители и ученици в практически дейности, които водят до намаляване на вредното въздействие върху околната среда и консумацията на вода и енергия. В България програмата е въведена през 1996 година, като първото българско училище е сертифицирано през 1997 г. Оттогава с променлива активност над 150 учебни заведения са получили званието "Екоучилище".