Вратите на Националната Априловска гимназия са отворени винаги за учениците на болградската гимназия и за българчетата по света. Това каза директорът на Националната Априловска гимназия Елвира Христова. Той е сред участниците, включили се онлайн, във втория панел „Знанието за род и език в българските медии“ от 19-ата Световна среща на българските медии. Форумът продължава до 21 юни, а дискусиите са в три града в Украйна – Одеса, Болград и Измаил, където има големи български общности.
Прекрасно би било тези деца да дойдат в България и да преживят своята историческа родина, каза още Христова. 
Тя съобщи, че днес ръководеното от нея училище издава 14818-ата диплома. Припомни, че Априловската гимназия е наследник на първото българско светско училище (1835).
„Патронът на нашето училище – Васил Априлов, прекарва почти целия си живот в Одеса. Там трупа капиталите си и в по-късен етап осъзнава, че може да е изпълнител най-родолюбивата мисия, и започва подготовката за създаване на габровското училище“, каза Елвира Христова.  
Припомни също, че във всички свои писма Априлов подчертава, че всички ползватели на неговото дело трябва да приемат школата за обща, а не като училище за габровци.  
БТА организира 19-ата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД, Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.
/ДД