Почти няма ден без обявена въздушна тревога. Приоритет за нас са здравето и животът на нашите деца. Това каза за БТА директорката на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ Снежана Скорич, минути след като въздушна тревога прекъсна втория дискусионен панел на деветнадесетата Световна среща на българските медии в Болград, Украйна. 
„В последно време обявените тревоги станаха по-рядко и не такива дълги, както беше преди. В минали дни сме има по три, по четири, дори по седем сигнала. Много обявени тревоги имаше и през нощта. Сега, слава Богу, са по-рядко, но почти няма ден без обявена тревога“, разказа тя от бомбоубежището на гимназията, докато всички участници и присъстващи чакаха тревогата да бъде отменена. 
„Губим от времето за учене. Децата свикнаха с такава система още от време на пандемията. Те дълго време бяха на дистанционно обучение. След това вече знаят и отделят сериозно внимание на самостоятелната работа в програмата. Много внимание отделяме и на повторението на учебния материал. Началото на всяка следваща учебна година задължително преговаряме основните неща“, посочи тя за трудностите при образованието в условията на война. 
Тя сподели също, че заради невъзможността сегашното бомбоубежище да побере всички ученици, те са учили смесено – част от тях присъствено, другата част дистанционно. За това и гимназията е изградила ново помещение за бомбоубежище. 
„Разчитаме, че до 1 септември 2024 г. ще е готово новото обежище. То е почти готово, трябва само някакви детайли да се наваксат. Тогава ще е възможно всички заедно да посещаваме училището и при необходимост – да се укриваме“, разказа тя. 
„Всички мечтаем, молим се и искаме мир“, посочи още директорът. 
„Войната много промени нашия живот. Много родители си взеха децата и напуснаха Украйна. Много деца продължават обучението ди дистанционно и се учат зад граница. Децата чувстват психологически дискомфорт. Ние учителите също сме хора, но се стремим да се държим, да подкрепяме децата и да ги уверим, че всичко ще бъде наред. Днес приоритет за нас са здравето и животът на нашите деца“, увери тя. 
Всички присъстващи и участници в Деветнадесетата Световна среща на български медии изчакаха тревогата да бъде отменена, а след това дискусията бе подновена. 
БТА организира 19-ата световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“ АД,  Евроинс Иншурънс Груп, Пощенска банка, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.