Националният отбор на България по хокей на трева спечели бронзовите медали на европейските игри „Спешъл олимпикс“ - най-големият спортен форум за хора с интелектуални увреждания, който се състоя в Нидерландия. Те се подготвят в Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование на Министерството на образованието и науката (МОН) в Пловдив, под ръководството на треньора Димитър Георгиев. Това съобщи пресцентърът на МОН.
На форума в Нидерландия, който се организира веднъж на две години, участваха над 3000 състезатели с интелектуални увреждания в 20 спортни дисциплини. Преди игрите българските хокеисти участваха в подготвителен лагер в базата на Националната спортна академия "Васил Левски" в София. Отборът ни е съставен от десет състезатели - момичета и момчета на възраст между 16 и 25 години.
В квалификационния кръг на игрите в Нидерландия те надделяха с 3:0 срещу Чехия и с 3:1 срещу Ирландия, и отстъпиха с 1:4 на фаворита Белгия. Във финалната група българският отбор записа ново поражение от Белгия и две равенства - 2:2 срещу Нидерландия, и 3:3 срещу Великобритания. Това му отреди двубой за третото място отново срещу домакините от Нидерландия. След много оспорван мач нашите атлети извоюваха победа с 3:2 и така заслужиха мястото си на почетната стълбичка. Шампион стана отборът на Белгия, който в мач за златните медали победи Великобритания.
Българският отбор е в състав: Ангел Хилендаров (капитан), Мариян Баташки, Ангел Лашет, Кристин Тихолова, Гюлезар Ташева, Кристияна Колева, Християна Стефанова, Тихомир Иванов, Румен Балкански и Радослав Балкански. Те бяха водени от старши треньора Росица Соколова, от треньорите - Георги Ангелов и Любомир Ушеров, и от националния координатор по хокей на трева на Спешъл олимпикс за България - Димитър Георгиев. Начело на българската делегация на игрите беше проф. Антонио Антонов, изпълнителен директор на Българската федерация по хокей на трева.
Това е пореден впечатляващ успех за българските момичета и момчета, които миналото лято завоюваха сребърни медали на Световните игри Спешъл олимпикс в Берлин, в конкуренция с повече от 7000 участници от цял свят.
Както БТА писа през февруари т.г., възможностите за популяризиране на хокея на трева сред учениците и практикуването му в повече училища бяха обсъдени на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с директора за "Стратегии и развитие" на европейската федерация по този спорт (ЕвроХокей) - Том Смит.
На срещата беше съобщено, че хокей на трева тренират над 2000 ученици в България. Спортът се практикува в над 20 училища в София, както и в по-отдалечени области, като Добрич, Смолян, Силистра и други, съобщи изпълнителният директор на българската федерация проф. Антонио Антонов. Федерацията търси възможности за популяризирането на този спорт, особено след изключителния успех, който постигна миналата година на Световните летни игри Спешъл олимпикс в Берлин българският национален отбор, завоювайки сребърен медал. Той е съставен изцяло от ученици и представители на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование на МОН в Пловдив.