Турската група Baba Zula ще излезе с двучасово шоу в София, на сцената на „Маймунарника“ на 27 юни, и в Варна – на 28 юни, съобщават организаторите.
Baba Zula са сред най-популярните представители на турската психеделична вълна. Основана през 1996 г. в Истанбул от Левент Акман (програминг, перкусии, лъжици, играчки) и Мурат Ертел (електрически саз, струнни инструменти, вокали, теремин), групата придобива международна слава през 2005 година след участието си във филма на Фатих Акин „Музиката на Истанбул“ (Crossing The Bridge), отличен и със „Златна мечка“. Оттогава насам групата е чест гост на фестивалната и клубната сцена от Токио, Берлин, Париж, Ню Йорк.
В настоящия състав на групата са Есма Ертел (вокали, танци), Юмит Адакале (дарбука, тъпан) и Олкай Бозкурт (бас).
Музиката на Baba ZuLa всъщност е психеделичен истанбулски рокендрол, който се търкаля по начин, който западняците не са чували по този начин от епохата на рока в края на 60-те години, посочва критиката. Baba Zula свири собствените си композиции с импровизация така, че всеки концерт e различен от предишния. Групата се фокусира в това да осигури на феновете си уникално преживяване на живо. Техните ритуални изпълнения са смесица от артистични практики, често включващи Belly dance танцьорки, пищни костюми, поезия и театър, които доставят на зрителите изкусително аудио-визуално пиршество.
Тази есен предстои да излезе 12-ият им студиен албум. У нас ще звучат някои пресни композиции от него. В подкрепа на шоуто се включват и Kottarashky с DJ сет, както и родната психеделик формация Tickle The Sage с перкусиониста Бъни („Оратница“).
/ДД