"Днес 60 хиляди седмокласници пишат преразказ по разказа ми "Изборът". Искрено се надявам поне малко да съм улеснила нелекия им ученически живот" - това написа в профила си във фейсбук Кристин Димитрова, автор на разказа "Изборът".
Очакваше се днес 59 424 седмокласници да се явят на националното външно оценяване по български език и литература.
Във втория модул на изпита седмокласниците трябваше да направят подробен преразказ от името на неутрален разказвач на разказа "Изборът" на Кристин Димитрова, съобщиха по-рано днес за БТА ученици, които излязоха от изпита от столични училища. Текстът е създаден специално за националното външно оценяване по български език и литература в седми клас.
Седмокласниците писаха днес по общо 26 задачи на изпита по български език и литература. 
"Селянката се окахъри, да имаше криле, щеше да го вземе и да хвръкне с него" - по този цитат от разказа "Една българка" на Иван Вазов разсъждаваха седмокласниците днес на 25-ия въпрос от изпита за националното външно оценяване по български език и литература. От тях се изискваше с три-четири изречения да напишат какво внушават думите от пета глава на творбата, съобщи по-рано днес пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 
Кристин Димитрова завършва английска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където работи като старши асистент в катедрата "Чужди езици". Стихове, разкази и статии на Кристин Димитрова са публикувани в антологии и литературни издания в Австрия, Великобритания, Армения, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Канада, Китай, Литва, Република Северна Македония, Мексико, Нова Зеландия, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Словения, Словакия, Сърбия, Турция, Унгария, Франция, Нидерландия, Хърватия, Чехия, Швеция. Димитрова е носител на много престижни литературни и журналистически награди.
Кристин Димитрова е майка на певеца Константин Трендафилов, известен с артистичния си псевдоним Папи Ханс.