С дефиле на страните-участнички по площад "Георги Измирлиев" в Горна Оряховица започна 17-ото издание на Международния фолклорен фестивал „Раховче”, съобщиха от Общината. Форумът се организира от местното Народно читалище „Братя Грънчарови - 2002” и се провежда с подкрепата на градската управа и Министерство на културата.
На импровизираната сцена пред Художествена галерия „Недялко Каранешев” съставите направиха кратко представяне на репертоара си. По-късно в читалището се състоя официалното откриване на форума и на 19-я Детски фестивал на изкуствата, а заместник-кметът Петя Иванова приветства гостите. След това програмата продължи в Летния театър, където публиката видя изпълненията на съставите от България, Словакия, Полша и Молдова. Очаква се към фестивала на по-късен етап да се присъединят и танцьори от Румъния, посочиха от Община Горна Оряховица, като допълниха, че участниците в двата фестивала са близо 1000.
Началото на фестивалната седмица в Горна Оряховица започна предишния ден, когато се проведе двучасовия концерт на съставите при НЧ ”Братя Грънчарови-2002”. На сцената се представиха всички групи на Детската фолклорна студия „Раховче“, Фолклорна компания „Сидер войвода“ и Клубът за народни хора „Фолклорна броеница“. Със своите изпълнения танцьорите направиха своеобразна разходна на зрителите из всички етнографски области на България. Част от публиката бяха и чуждестранните гости от Полша, Словакия и Молдова, които участват в Международния фестивал “Раховче”, разказаха от Община Горна Оряховица.