Тазгодишното издание на двудневния фестивал „Драконови лодки" беше представено днес в БТА. Събитието ще се проведе за първи път в парк на гребна база „Липник“ в Русе, на 22 и 23 юни, и за втори път – на езерото Панчарево и зоните за отдих на 29 и 30 юни.
"Това е фестивал, който отдавна е надхвърлил Азия и Китай, и се е превърнал в световен празник. Организацията му се изразява не само в състезанията с драконовите лодки, но и в културна и забавна част, която обикновено включва експо зона, фирми и изложители, които представят свои продукти, арт базар със занаятчийски произведения и произведения на изкуството, сцена с танцови и музикални изпълнения, както и демонстрации на бойни изкуства. Задължително има обособени гурме кътове с храни и напитки в азиатски стил и не само", съобщи Влад Гицоайка, представител на Маутай България – учредител на сдружение “Фестивал Драконови лодки” и председател на управителния съвет на сдружението.
Сдружението „Фестивал Драконови лодки“ провежда инициативата под патронажа на Васил Терзиев, кмет на Столичната община и на Евгения Алексиева, кмет на район „Панчарево“. Партньори са посолството на НР Китай в България, Столичната община, община Русе, Българската федерация по кану-каяк,  Международната федерация по кану-каяк, посолства на европейски страни, институт „Конфуций“, компании, спортни клубове. Събитията са безплатни за всички жители и гости на Русе и София.
"Администрацията на общината и всички общински предприятия са ангажирани с подготовката на зоната, в която ще се осигури провеждането на фестивала “Драконови лодки", каза кметът на Русе, Пенчо Милков. „Това ще бъде празник за всички, които обичат гребните спортове. Вярвам, че всички те ще възприемат тази нова гребна дисциплина. За нас този фестивал е поредна стъпка да събудим интереса към гребните спортове", допълни кметът на Русе.
Евгения Алексиева, кмет на район "Панчарево", посочи, че за района е голяма чест фестивалът да се проведе за втори пореден път в Панчарево и се надява, че ще се превърне в ежегодна традиция. "Имаме желанието също езерото да придобие много по-красив вид, да бъде почистено и се надявам, че с общи усилия ще успеем да се справим и с това предизвикателство. При нас също тече подготовка за събитието. Работим всеки ден, съвместно с колегите от сдружението. Правим организационни срещи и сме в непрекъснат контакт със Столична община, затова мисля, че ще успеем да направим едно много добро събитие с богата културна програма. Миналата седмица имаше посещение в район "Панчарево" от китайска делегация, водена от Шен Мин. С тях доста подробно обсъдихме събитието", коментира Алексиева. 
Лъчезар Иванов, директор на ОП "Спортни имоти" - Русе, определи предстоящия фестивал като вид репетиция за световното първенство по Драконови лодки, което ще се проведе догодина, а за домакин е определен Русе, където се очаква да се включат над 2000 състезатели от пет континента. "Аз съм пряк участник в организационния процес. Миналата година проведохме с голям успех световната купа по кану-каяк маратон. Имаме обратна връзка от международната федерация, която ни постави най-висока оценка за организация. Полагаме много големи усилия за организацията и на фестивала тази седмица. Отборите тренират, подсигурили сме условия и сме се погрижили да имаме богата културна част. Радваме се, че ще бъдем домакини на фестивала „Драконови лодки", каза Лъчезар Иванов. 
Фестивалите на драконовите лодки имат история от повече от 2000 години, започвайки от Китай и страните от Далечния Изток, но днес са популярни по целия свят. 
Както писа БТА, първото по рода си у нас състезание с драконови лодки беше проведено в началото на август месец миналата година в единственото тектонско езеро в България - Рабишкото. Тогава организаторите разполагаха с четири стабилни драконови лодки за общо 80 души и бяха организирали забавни инициативи за участниците като състезание по гребане в езерото, Дракон игра 10 срещу 10, разходка до изкуствен остров с отворени стабилни туристически каяци и други семейни игри.