Сигнал за тревога и вой на сирени прекъснаха концерта "Музикалните хитове на световното кино“ в Одеския Национален академичен театър за опера и балет, посетен от участници в Деветнадесетата Световна среща на българските медии, провеждаща се в Украйна. Минути след като оркестърът изсвири саундтрака на „Междузвездни войни“, по високоговорителите в концертната зала съобщиха, че има обявена тревога и присъстващите трябва да слязат в бомбоубежището на сградата. 
Част от членовете на българската делегация прекараха в него около половин час, а след отмяна на тревогата музикалното представление продължи. Всички присъстващи изпълниха стриктно указанията на властите. Сред тях бяха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник генералният директор Евгения Друмева, българският консул в Одеса Светослав Иванов, генералният директор на Българското национално радио Милен Митев, председателстващият Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев, репортери на БТА и представители на българоезични медии в чужбина. 
След около 30 минути тревогата бе отменена и концертът продължи.
В Одеса и Одеска област в 17:16 ч. днес бе обявена въздушна тревога поради заплаха от ракетна атака. Местни канали в "Телеграм" съобщават за попадение в гр. Черноморски, близо до Одеса.
Тазгодишната Световна среща на българските медии, която бе открита днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция в Одеса, ще продължи до 21 юни с дискусионни панели в Болград и Измаил.