Община Хасково обяви, че започва процес по създаване на инициативна група, която да набележи събития за честването на 800 години от Клокотнишката битка през март 2030 година, съобщи на пресконференция кметът Станислав Дечев. 
Сблъсъкът при хасковското село Клокотница се е състоял на 9 март 1230 година. Бележи го знаковата победа на българската войска, водена от цар Иван Асен II (1218-1241 г.), над епирския владетел Теодор Комнин – една от най-важните в историята на Второто българско царство.
По организацията за честванията в Хасково ще се работи съвместно с Регионалния исторически музей (РИМ), допълни кметът. Станислав Дечев посочи, че предстоящото време от шест години до отбелязване на годишнината, не е малко, но местната община започва изпълнението на стъпките за честването поетапно.
Той обясни, че за момента планът е инициативите, които биват заложени, да бъдат финансирани през общинския бюджет. Ще се търсят обаче и възможности за набиране на средства и чрез държавния бюджет, предвид, че събитието е знаково за българската история, не само с местно значение.
В инициативната група ще бъдат привлечени историци изследователи на периода на Втората българска държава, творци, неправителствени организации и граждани, които могат да спомогнат за достойното отбелязване на историческата годишнина, посочи още кметът на Хасково.
Сред идеите до момента основни са издигането на паметник на цар Иван Асен II и изграждането на интерактивен център в село Клокотница. Тъй като историците не са доказали с точност къде се е състояла Клокотнишката битка, но със сигурност се знае, че тя е била в района около днешното село Клокотница, на 5-6 километра от Хасково, тепърва ще се преценява къде ще бъде издигнат паметникът -  край селото или в града, каза още кметът Дечев.
Със сигурност обаче, той ще обозначи една от културно-историческите точки в района за бъдещите туристи, подчерта художникът и почетен гражданин Владимир Запрянов, който е натоварен с мисията да проучи възможностите за творческата реализация на идеята.
Различни конкурси, издаването на книги, организирането на концерти и снимането на филм, посветен на битката, са само част от съпътстващите събития, за които има идея да бъдат включени в годината на честването.
В Регионалния исторически музей ще бъде обособена зала с находки от района на битката, посочи на пресконференцията директорът на музея Пенко Добрев. 
"За нас ще бъде чест Хасково да бъде един от центровете на националното отбелязване на събитията край Клокотница", добави кметът Станислав Дечев.