Тези европейски избори за първи път създадоха национални трусове, които може да предизвикат промяна в националните политики и то на най-влиятелните страни. Това каза ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския Парламент Петър Витанов по време на конференцията "Европейският съюз: Накъде след изборите за Европейски парламент?", която се провежда в София.
Според Витанов вътрешно националните сътресения след изборите са именно в държавите, които имат най-голяма тежест и в европейските дела. Витанов даде пример с Франция, където Еманюел Макрон разпусна парламента. 
По думите на Витанов противопоставянето на изборите за Европейски парламент не е било както сме свикнали да го виждаме – между ляво и дясно. "Сега беше по-скоро между глобалното и националното", каза още  ръководителят на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент. 
Според Витанов след изборите няма промяна в мнозинствата в Европейския парламент. Европейската народна партия, социалистите, демократите и либералите с помощта на зелените, ще имат преимущество, посочи още той и добави, че ако се погледне по-отдалечено, ще видим, че истината е различна. "Всичко това е пречупено през призмата на миграционната политика, войната в Украйна и мултикултурализма", посочи още Витанов.