Именно това е голямото послание на първото събитие на участниците в деветнадесетата Световна среща на българските медии - в лицата на българската наука и просвета преди и сега общността на българите по света имаме авторитети, на които да се уповаваме за нашето бъдеще. Това каза генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев по време на отбелязването на 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките (БАН) в Браила, Румъния. Церемонията се състоя в църквата “Възнесение Господне”, наричана "Българската църква”.
На път за Одеса, където утре ще открием деветнадесетата Световна среща на българските медии, спряхме в Браила в Румъния, за да почетем 155-тата годишнина от основаването в града на най-старата институция на съвременна България - Българска академия на науките, основана под името Българско книжовно дружество през 1869 г., още преди Освобождението, в къща на мястото, където е построена черквата “Възнесение Господне”, наричана “Българската църква”, отбеляза Кирил Вълчев в словото си. 
Първият председател, историкът и филолог проф. Марин Дринов, който ръководи дружеството близо две десетилетия, в писмо до първия български литературен критик Нешо Бончев пише по повод основаването: "Блуждаем в мъглата. Дръж се. Аз вече видях спасителен лъч. Вървете след мене!". А той му отговаря „Българите ще ти целуват ръцете", припомни генералният директор на БТА. 
Ние, представителите на български медии от 14 държави, сме тук, за да дадем знак, че тези думи се сбъдват и българите 155 години по-късно продължаваме да почитаме създателите на “един от най-великолепните всенародни храмове на българската наука", както самият проф. Марин Дринов нарича бъдещата академия, посочи още Вълчев. 
Генералният директор заяви също, че проф. Марин Дринов е прав, че народът ни се нуждае от авторитет, който да го води, разумявайки “всеобщите национални нравствени интереси, от които по-главните са: езикът, вярата, народното образование, литературата и общественото мнение”, защото те продължават да осигуряват нашата бъдъщност. 
А в този град, в който през Възраждането са живели двайсетина хиляди българи, са кроели планове на българското бъдеще хъшовете в страноприемницата на Странджата, описани от Иван Вазов. А наблизо до мястото, където спряхме, е била къщата, където по времето на основаването на Българското книжовно дружество от 1869 г. до 1871 г. е живял друг безспорен за българите авторитет - Христо Ботев, на чийто паметник също полагаме цветя, посочи генералният директор на БТА. 
За нас е чест, че сред нас тук, в Браила, за да положим заедно началото на отбелязването на 155-та годишнина на БАН, е председателят й акад. Юлиан Ревалски, който от името на Академията дарява на всекиго от участниците в Деветнадесетата световна среща на българските медии първия български учебник - “Рибния буквар” на още един авторитет за българите вече два века Петър Берон, чиято двестагодишнина от издаването отбелязваме също през тази година, посочи още в словото си Кирил Вълчев. 
На днешното честване присъстваха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник-генералният директор на Агенцията Евгения Друмева, българският посланик в Румъния Радко Влайков, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.
БТА организира 19-ата Световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“АД, Евроинс Иншурънс Груп, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.