Участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, почетоха делото на Христо Ботев в Браила, Румъния.
Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и Евгени Веселинов, главен редактор на „BulgariCA“, Калифорния, САЩ, както и участник в първата Световна среща на българските медии, поднесоха венец на бюст-паметника на Христо Ботев от името на делегацията. След това участниците в тазгодишната среща посетиха паметната плоча на Христо Ботев, където е била къщата на поета и революционера, докато е живял в Браила от 1869 г. до 1871 г.
На 2 юни 2002 г. в Браила е открит мемориалът на големия български революционер Христо Ботев, сочи информация на отдел „Справочна“ на БТА. Идеята е реализирана под ръководството на кметовете на Плевен и на Браила. Пиедесталът за паметника на Ботев в Браила е създаден по проект на плевенския скулптор Димитър Цонков.
Поради новото градоустройство тази къща не съществува, но за нас, като символика, тя е много важна. Всеки от нас е закърмен с хъшовете, с къщата на Странджата. Тук се е подготвяла революцията, тук се подготвяла бъдещата България, разказа посланикът на България в Румъния Радко Влайков. 
В българската делегация участват генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник-генералният директор на Агенцията Евгения Друмева, генералният директор на БНР Милен Митев, председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев, както и представители на български медии и българоезични медии от различни държави по света.
БТА организира 19-ата Световна среща на българските медии в Одеса, Болград и Измаил (Украйна) от 18 до 21 юни 2024 г. със съдействието на „Аурубис България“, А1, „Главболгарстрой Холдинг“АД, Евроинс Иншурънс Груп, СОФ Кънект - операторът на летище София, Национален дарителски фонд „13 века България“.