Митническите служители задържаха 168 180 къса (8 409 кутии) цигари и 2 400 грама тютюн при две проверки в района на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат, съобщиха от Агенция „Митници“.
На 15 юни на изходящо трасе е проверен товарен микробус на път за Белгия и Франция, управляван от български гражданин. Съгласно представените документи товарът е различни по вид мебели – шкафчета и матраци. В хода на проверката, във вътрешността на част от мебелите, са установени плътно наредени 6 409 кутии (128 180 къса) цигари и още 60 пакета тютюн за пушене, общо 2 400 грама, облепени с български акцизни бандероли. Водачът е заявил, че акцизните стоки не са негови. Цялото количество цигари и тютюн е задържано.
При другия случай няколко дни по-рано пътнически микробус се явява на изходящо от страната трасе. При щателна митническа проверка в три големи туристически сака в багажника на микробуса са намерени 40 000 къса (2 000 кутии) цигари, облепени с български акцизни бандероли. Шофьорът е признал, че акцизните стоки са негови и ги превозва към Германия за негови приятели. Цигарите са иззети. На водача е съставен акт. 
От агенцията уточниха, че акцизните стоки са установени в хода на специализираната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, Главна дирекция „Гранична полиция“, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. 
От началото на годината на ГКПП „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат при 24 случая са задържани общо 86 789 кутии или 1 735 580 къса контрабандни цигари и 2 400 грама тютюн, показва справка на БТА в сайта на митническата агенция.