Образователни и спортни средновековни игри, стрелби с лък и въздушна пушка, демонстрации на занаяти, бит и традиции привлякоха в парк „Стратеш“ в Ловеч деца и родители. По интересен и интерактивен начин те имаха възможност да се запознаят с моменти от историята ни. Заниманията се организират за втора поредна година от клубовете на Национално дружество „Традиция“ в Ловеч и Велико Търново.
„Гостите и жителите на град Ловеч могат да видят как се прави хартия през средните векове и как са се забавлявали децата тогава. За целта сме донесли четири интересни игри, които сме направили по средновековни миниатюри, ръкописи“, разказа за БТА Симеон Цветков, управител на Регионален клон – Велико Търново, към Национално дружество „Традиция“.
Децата изпитаха уменията си в стрелбата с лък и въздушна пушка, но и се запознаха с оръжието от периода на Възраждането и Руско-турската освободителна война. В специално обособен битов кът бяха показани и народни носии. Не бяха малко желаещите са се облекат в народна носия и да се снимат. Голям интерес предизвикаха и игрите за изпитване на координацията и търпението, за развиване на точността при хвърляне, за проверка на знанията за родното място на известни български революционери.
„Целта е да се пазят традициите и спомена за нашето славно и героично минало, тъй като ние сме държава, която съществува на Балканския полуостров повече от 1300 години и пред тези векове. Чрез тези интерактивни площадки се стараем да покажем на хората откъде сме тръгнали и къде се намират нашите корени“, добави Цветков.
Организаторите се надяват инициативата да стане традиционна и да събира все повече хора, желаещи да се запознаят с историята и традициите на българите. Инициативата е по проект на сдружение „Васил Левски – Апостола“ - „Жива история”, спечелил финансиране по Плана за младежки дейности на Община Ловеч за 2024 г., с цел популяризирането, съхраняването и развитието на националните традиции.