Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви имената на народните представители в 50-ото Народно събрание. Шестима са депутатите, които ще представляват Шумен в следващия парламент, сочи окончателното разпределение на мандатите на народните представители, публикувано в сайта на комисията. Депутати от шуменския многомандатен избирателен район ще бъдат Айсел Руфад, Хамид Хамид, Любомир Христов, Захари Борачев, Веселин Вешев и проф. Катя Кайрякова.
Водачката на листита на Движението за права и свободи (ДПС) в Шумен Айсел Руфад и Хамид Хамид от ДПС са избрани за депутати. Айсел Руфад е родена на 26 януари 1979 година. Тя е председател на областната структура на ДПС  в Шумен от 2016 г. Заместник-кмет е на община Нови пазар. През 2011 г. специализира „Инфраструктурни проекти, финансирани със средства от ЕС - разработване, анализ и оценка на изпълнението им“ в Института по публична администрация в София, а през 2009 г. - „ Европейска административна практика“ към Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. През 2007 г. придобива професионална квалификация „Разработване  и управление на проекти и програми на ЕС“ в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и магистърска степен по специалност „Регулиране и контрол на социалните дейности“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. През 2002 г. е завършила магистратура по „Турска филология“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”. Хамид Хамид е роден в 1973 година в с. Сини вир. По професия е юрист. Владее английски,  руски, турски език. Многократно е бил депутат, сочи сайтът на Народното събрание.
Народен представител ще бъде и водачът на листата в Шумен на Коалиция "ГЕРБ-СДС" Любомир Христов. Той е областен координатор на ГЕРБ в Шумен. Завършил е Висшето военно училище. Преминал е обучения във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност в София, в школата на ФБР в Будапеща и в полицейската академия в Ню Мексико, САЩ. Бил е кмет на община Шумен от  2015 до 2023 година, депутат от ГЕРБ в 42-ото и 43-ото Народно събрание. Работил е в системата на Министерството на вътрешните работи повече от 20 години. Близо 10 години е ръководител на различни сектори в РДВР- Шумен. В периода 2010-2013 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Шумен. 
Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" вкарва в парламента Захари Борачев, който получи повече преференции и успя да изпревари втората в листата на коалицията проф. Нели Димитрова. Припомняме, че водачът на листата в Шумен на "Продължаваме промяната – Демократична България" академик Николай Денков избра да е депутат от Бургас. Захари Борачев е роден на 1 октомври 1972 г. в Шумен. От 1994 г. управлява собствен бизнес. Има фирми с дейност в областта на земеделието, животновъдството, включително и селскостопанската авиация.
Депутат в новоизбраното Народно събрание ще бъде водачът на листата в Шумен на партия "Възраждане" Веселин Вешев. Той е на 53 години, роден в гр. Бяла Слатина. Завършил е селскостопански техникум. Дълги години се е занимавал със спорт като треньор, състезател и съдия. Многократен шампион и рекордьор по вдигане от лег и силов трибой. Състезатели, които е тренирал, са постигали високи постижения и са част от спортния елит на България. Няколко години се е занимавал със селско стопанство. Познава добре проблемите и перспективите пред агросектора. Бил е общински съветник от групата на "Възраждане" в Общинския съвет във Варна. Бил е народен представител в 49-ото Народно събрание. 
Народен представител ще бъде и втората в листата на коалиция " БСП за България" проф. Катя Кайрякова. Припомняме, че водачът на листата на "БСП за България" Борислав Гуцанов предпочете да е депутат от Варна. Проф. Кайрякова е преподавател във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и лидер на общинското ръководство на БСП.