Участниците в международния пленер по живопис „Мистика и реалност“ представиха творбите си в художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград. Творческият форум, организиран от Разградската галерия с подкрепата на общината за единадесети пореден път събра художници от страната и чужбина в местността „Пчелина“ край лудогорския град. В пленера тази година участваха осем автори от България и двама от Румъния. Те създадоха по две картини, които днес подредиха в обща изложба.
Зам.-кметът Елка Неделчева поздрави участниците за творбите, нарисувани по време на артсъбитието. „Убедена съм, че нашето прекрасно Лудогорие ви е впечатлило, заредило ви е с енергия, намерили сте вдъхновение в нашия край и това личи по създаденото от вас. Искрено ви благодарим, че творбите ще станат част от фонда на галерията и нашите съграждани ще имат възможност да се докоснат до вашия прекрасен вътрешен, цветен, колоритен свят“, се обърна към художниците Неделчева. 
Директорът на галерията Тодор Тодоров пожела на участниците в пленера творчески успехи и да се видят отново в следващото издание на творческото събитие.
„Вдъхновението ми дойде от тази дива, луда гора. Абстрактната форма е моят изказ в картините. Аз ги нарекох „Магично“, тъй като този край е магичен, интересен, вдъхновяващ“, каза за БТА Албена Щениовска – Еглофф от София.
„За мен пленерът е състояние, в което излизаш от ежедневието си и се срещаш с колеги, обменяш идеи, случки. Затова картините, които представям, се наричат „Състояние““, каза варненският художник Христо Христов. 
Мистични и реалистични сюжети се преплитат и в живописните платна на Камбер Камбер от Момчилград. Той заяви, че според регламента на пленера първоначално нарисувал две картини, но му останали много бои на палитрата и решил да ги оползотвори и създал още няколко творби. Върху една дъска, намерена в местността „Пчелина“, е пресъздал образ и е нарекъл произведението си „Тотем“. Той рвори още върху ламарина, плоскост и нарязано дърво. 
Всеки от творците получи специален плакет за участието си и подаръци от организаторите на творческия форум. Експозицията с творбите от пленера „Мистика и реалност“ ще може да бъде разгледана през следващите месеци в Художествената галерия в Разград.