Общо 491 противоградови ракети са изстреляни днес от площадките за въздействие в Хасковска област върху девет градоносни облака. Информацията съобщи за БТА директорът на Регионална дирекция „Борба с градушките“ Надежда Такиева.
„Работата беше интензивна, имаше много силен процес във времето от осем сутринта докъм 15:00 часа. Изстрелвахме ракети от всички 27 площадки на територията на региона. Там, където свършваха наличните ракети, вадихме и от тези на склад“, обясни Такиева.
До ранния следобед днес, по данни на местната хидрометеорологична обсерватория в Хасково и на граждани, в Минерални бани, Хасково, Харманли и Димитровград е паднала градушка, а валежът от дъжд е бил най-интензивен в областния град Хасково.
В Регионална дирекция „Борба с градушките“ също са получили сведения за валежи от град на различни места в областта с размер от царевично зърно до лешник, каза директорът й. По думите на Надежда Такиева обаче ситуацията е щяла да бъде много по-тежка и пагубна за земеделците в региона, ако с колегите й от службата не са се намесили толкова интензивно.
„В сравнение с това, което виждаме, че се е случило в Северна България, където няма противоградови площадки за въздействие, ефектът от нашата работа тук – в района на Хасково, си личи. Няма такива поражения“, коментира Надежда Такиева.
Площите под обсега на защита на Регионалната дирекция „Борба с градушките“ - Хасково са близо 2,2 млн. декара. От тях 1,1 милиона или 51 процента са обработваемите земи.