Държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Черна гора по покана на президента Яков Милатович в понеделник – 17 юни, съобщиха от прессекретариата на президента. 
Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и съпругата му Милена Милатович с официална церемония, която ще се състои в президентския дворец „Плави дворац“ в град Цетине - историческата и културна столица на Черна гора. Двамата президенти ще проведат среща „на четири очи“ и ще ръководят пленарните разговори между официални делегации на България и Черна гора. Румен Радев и Яков Милатович ще дадат съвместна пресконференция.
В рамките на посещението българският държавен глава ще проведе срещи в Подгорица с министър-председателя Милойко Спаич и с председателя на Скупщината Андрия Мандич.
Във фокуса на разговорите на президента Румен Радев по време на визитата ще бъдат теми, свързани с последващо задълбочаване и укрепване на двустранното сътрудничество в сфери от взаимен интерес, както и подкрепата за напредъка на Черна гора в процеса на присъединяване към Европейския съюз (ЕС).
Дипломатическите отношения между Република България и Черна гора са установени през 2006 г., сочи справка на сайта на Министерството на външните работи (МВнР). Между Република България и Черна гора съществуват традиционно добри отношения, характеризиращи се с редовен политически диалог на високо и най-високо равнище, както и със задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес. Между България и Черна гора няма нерешени или открити въпроси с политическа чувствителност. Традиционно доброто сътрудничество, съхранено през годините, както и последователният напредък на Черна гора в европейската интеграция предоставят възможности за разширяване на двустранните контакти в много нови области. Стремежът в двустранните отношения е насочен към създаване на необходимите условия за увеличаване на стокообмена и на туристическия поток, разширяване на преките контакти между местните власти и активизиране на културния и образователен обмен. Особен потенциал за развитие на контактите има в сферата на енергетиката и устойчивите технологии.