Състав на Окръжен съд Хасково определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 22-годишния Стоян Маринов, обвинен в опит за пренасяне на над 3,5 кг кокаин през границата на България към Турция. Това съобщиха от Съдебната палата. Още в началото на заседанието съдът определи, че делото ще се гледа при закрити врата.
Случаят, по който мъжът е привлечен под отговорност, е от 11 юни тази година. Тогава на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" лекият автомобил, управляван от Маринов, е бил отклонен за щателна митническа проверка. При огледа в тайник в двигателния отсег на колата митническите инспектори откриват три пакета с бяло прахообразно вещество, което е реагирало на кокаин.
Според мотивите на съда за постановената днес мярка на Маринов, предметът на опита за контрабанда от негова страна е в големи размери и става въпрос за особено тежък случай. Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години и „глоба“ от 200 000 до 300 000 лева.
Определението подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок.