Близо 8 500 души са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас през миналата година, като 2 924 от тях са направили това за първи път. Това каза началникът на отделението д-р Людмила Желязкова по време на церемония, посветена на днешния Световен ден на доброволния кръводарител, която се проведе в бургаската галерия "Георги Баев". Тя добави, че от кръвта на дарителите през 2023 година са изработени 13 764 биопродукта, които са дали живот на повече от 10 000 пациенти.
По време на събитието местната организация на Български Червеният кръст отличи изявени кръводарители и организации, подкрепящи и промотиращи безвъзмездното даряване. Сред наградените за личен пример чрез даряване и организиране на масови акции бяха отличени директорът на Областната дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов, председателят на сдружение „Младите лекари“ д-р Стамен Пишев, директорът на Спортното училище Янчо Стойчев, кореспондентите на Българската национална телевизия в Бургас Елиана Генчева и Давид Сукнаров. Обща грамота получи и персоналът на Детска градина „Ален Мак“ в квартал „Сарафово“.
Официални гости на тържеството бяха областният управител проф. Мария Нейкова, зам.-областният управител Владимир Крумов, председателят на БЧК Бургас Виолета Радева, зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров, които отправиха своята благодарност и признателност към всички дарители. Наградените получиха подарък и от Община Бургас – билети за корабчето до остров „Света Анастасия“, които могат да използват след резервация.
Бургас е на трето място по брой болнични легла в страната с 19 лечебни заведения с 3226 легла, след София и Пловдив. Всички те се обслужват от отделението по Трансфузионна хематология в УМБАЛ Бургас. От лечебницата коментираха, че процедурата за създаването на Кръвен център в Бургас все още не е финализирана.