Личен състав и техника от Съвместното командване на силите и Мобилна КИС участват в най-мащабното сертификационно учение за оперативна съвместимост на Алианса  - Coalition Warrior Interoperability Exercise – 2024, което се провежда от 3 до 21 юни в Съвместния център за подготовка на силите (Joint Force Training Center) в Бидгошч, Полша. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 
Българските военнослужещи имат отговорната задача за първи път да тестват и валидират комуникационно-информационни услуги и приложения в областта „Федерирани мрежи за мисии на НАТО“ (Federated Mission Networking Core Services).
Организатор на учението е Съвместното командване по трансформациите на НАТО, чиято oсновна цел е провеждане на тестове за оценка на комуникационно-информационната съвместимост на услугите, предоставяни от системите за командване и управление (C2) и системите за командване, управление, комуникации, компютри, наблюдение и войсково разузнаване (C4ISR).
В учението на НАТО участват над 2000 представители от 41 нации, които работят за повишаване на своята оперативна съвместимост.
В миналогодишното издание на учението се включиха приблизително 2000 участници от 43 нации, сочи информация на страницата на Информационния център на Министерството на отбраната. От българска страна участие взеха военнослужещи от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите (СКС) и видовете Въоръжени сили. Съвместното командване на силите бе представено от майор Ивайло Мараченски – началник на отделение в Мобилната КИС, който бе включен като анализатор в областта федерирани мрежи за мисии (FMN CS – Federated Mission Network Core Services) на НАТО.