Поемам ангажимент в най-бързи срокове да се създаде организация за огледи, за изготвяне на протоколи за пропадналите площи, пострадали от градушката. Наличен е бюджет и обезщетенията ще бъдат преведени по най-бързия начин. Това каза днес в Нова Загора служебният земеделски министър Георги Тахов, който се срещна със стопани от региона, чиито култури пострадаха от градушка, която порази региона на 13 юни.
Той призова хората да подадат своите заявления, за да се извърши оценка на щетите. При 100 процента пропаднали площи ще бъдат обезщетени до 80 процента от разходите за отглеждане на дадената култура. Министърът уточни, че помощта ще бъде намалена до 50 процента, ако продукцията не е застрахована.
При бедствието са били засегнати около 4 600 хектара насаждения в различна степен.
Министър Тахов нарече случилото се метеорологичен катаклизъм. Градоносният облак е възникнал в района на Драгоман и се е придвижвал по билото на Стара планина, слязъл е към град Шипка и към Казанлък и Нова Загора. Преобразувал се е в супер клетка, като през цялото време е бил обработван от различни ракетни площадки. По него са били изстреляни 196 ракети от 19 площадки.
Създаден е бил кризисен щаб, като министър Тахов и министърът на транспорта Георги Гвоздейков са се ангажирали с посещение на място и среща с хората. По-късно днес те ще посетят част от засегнатите райони в Новозагорско.