Световната конференция за правата на човека се провежда във Виена, Австрия от 14-25 юни 1993 г. Инициативата е на Организацията на Обединените нации (ООН). На конференцията взимат участие държавните и правителствени ръководители на 183 държави, както и представители на над 1000 неправителствени организации. По време на провеждането ѝ е приета Виенската декларация и Програма за действие, което представлява план за подобряване  работата по правата на човека по света. Повдигнат е въпросът за създаване на пост на Върховен комисар за правата на човека, който да е част към ООН и да следи за изпълняването на приетата на 10 март 1948 г. – Всеобща декларация за правата на човека. ООН създава Служба на Върховния комисар за правата на човека на 20 декември 1993 г.
Освен тях на конференцията се предприемат нови стъпки за насърчаване и защита на правата на жените, децата и коренното население.
В бюлетините „Събития и факти” и „Анализи и прогнози” на БТА проследяваме провеждането на конференцията: 
Демокрация, развитие и човешки права за всички. Бутрос Бутрос-Гали
Вашингтон, 10 юни 1993 г. /в. „Интернешънъл хералд трибюн”/ (…) Според Устава на ООН световната организация трябва да укрепва вярата в основните човешки права, в достойнството и в стойността на човешката личност, в равноправието между мъжете и жените и между нациите, големи и малки. През 1948 година Общата декларация за правата на човека беше приета и провъзгласена от Общото събрание на ООН. 
Оттогава обхватът на защита се разширява. Включени бяха робството, геноцидът мъченията и дискриминацията. Дадено беше по-точно определение на групите, които трябва да бъдат защитавани – бежанци, безотечественици, коренно население, жени, деца и най-уязвимите. 
Междувременно понятието човешки права се разшири – от правата на отделната личност до граждански и политически права. От икономически, социални и културни право до правото на развитие в най-общ смисъл и правото на живот в здравословна планета. (…) 
***
Започна Световната конференция за правата на човека
Виена, 14 юни 1993 г. /БТА/ Знамената на сто осемдесет и три страни украсяват виенския дворец на конгресите „Аустрия“, където днес започна Световната конференция за правата на човека.
Форумът бе открит от генералния секретар на ООН Бутрос Бутрос Гали, който заяви, че ООН трябва да има правото да се намесва в страните, които не спазват човешките права, и че това „не противоречи на съвременното разбиране за суверенитет”. За представител на конференцията единодушно бе избран министърът на външните работи на Австралия Алоис Мок.
Страните са представени от държавни ръководители, премиери, министри на външните работи или на правосъдието; присъстват и председателите на повече от 1000 неправителствени организации. Българската делегация се води от заместник-министъра на външните работи Тодор Чуров, членове са депутатите Мехмед Ходжа, председател на Комисията по правата на човека на Народното събрание, Велко Вълканов, председател на Комитета по правата на човека, и други официални лица. 
Срещата започна със спор – тринайсет лауреати на Нобелови награди за мир бойкотираха официалното откриване, тъй като 14-ият лауреат – тибетският ръководител Далай Лама – не бе допуснат по настояване на Китай. Далай Лама ще говори само пред частни правозащитни организации, участващи във форума на ООН, но е възможно да се изкаже и пред главната конференция. 
Такъв мащабен форум за правата на човека се организира за първи път от 25 години насам – първата подобна конференция бе през 1968 година в Техеран. Участниците във виенската конференция, която ще продължи до 25 юни, ще анализира постигнатото в областта на правата на човека и прилагането на хартата за правата на човека и ще се опитат да предложат нови механизми за по-ефикасното практическо осъществяване на нейните принципи. По мнение на участници работата няма да е насочена към отделни страни и случаи, а към предотвратяване на заплахите срещу принципите на общо валидността и неделимостта на правата на човека. 
В навечерието на откриването на конференцията Центърът на ООН за правата на човека разпространи данни, според които половината от населението на нашата планета е подложено на различни нарушения на правата си в икономическата, социалната, културната или политическата област. (…)
***
Започна световната конференция за правата на човека /допълнение/
Виена, 14 юни 1993 г. /БТА/ Американският държавен секретар Уорън Кристофър представи пред участниците в конференцията на ООН по правата на човека във Виена план за действие в тази област. 
Предлаганата от него програма включва създаване на Висш комисариат по правата на човека, който да разглежда нарушенията на човешките права в цял свят, както и мерки за по-ефикасна намеса на световната организация в случаите на потъпкване на тези права. Уорън Кристофър предлага също да бъде назначен специален представител на ООН, който да се занимава с престъпленията срещу жените. Според американския държавен секретар организацията трябва да си постави за цел до 2000 г. да постигне прекратяване на изтезанията в света и право на образование за всички.
Уорън Кристофър смята, че сега са необходими конкретни действия в защита на правата на човека и допълни пред репортери, че САЩ не биха подписали заключителен документ на конференцията, в който има само общи пожелания. 
***
Ръководителят на българската делегация на конференцията за правата на човека за нейните задачи
Виена, 14 юни 1993 г. /специално за БТА от Цветана Делибалтова/ След тържественото откриване на Световната конференция на ООН за правата на човека започнаха пленарните заседания. Ръководителят на българската делегация г-н Тодор Чуров заместник-министър на външните работи, направи изявления за акредитираните на конференцията български журналисти за основните проблеми и задачи, които предстоят на делегатите през идните дни.
Като основни за предстоящата конференция се очертава два проблема. Необходимо е да се направи оценка на постигнатото до момента в областта на правата на човека и на характера на човешките права.  Вторият проблем е връзката между правата на човека и развитието. (…) 
*** 
Започна световната конференция за правата на човека /допълнение/
Виена, 14 юни 1993 г. /БТА/ Духовния лидер на тибетците Далай лама ще говори утре вечер на започналата днес във Виена световна конференция за правата на човека, предаде агенция Франс прес. Под натиска на Китай организаторите на конференцията отказаха да му дадат думата днес, както бе предвидено. По този повод 13 нобелови лауреати за мир бойкотираха официалното ѝ откриване. Компромисът е бил постигнат след интензивни преговори между австрийския министър на външните работи Алоис Мок, който днес бе избран за председател на конференцията и нейния генерален секретар Ибрахим Фал. 
***
Виена, 15 юни 1993 г. /БТА/ Деца от Европа. Южна Америка и Африка откриха Конференцията за правата на човека, като посадиха пред Двореца на конгресите „Аустрия” във Виена, където вчера започна Световната конференция за правата на човека, дърво, чиито плодове символизират техните искания. След това групата връчи на генералния секретар на Конференцията на ООН за правата на човека Ибрахим Фал послание с исканията си, които са много разнообразни – от прекратяване на трафика на деца и помощи за децата-инвалиди до правата на децата в училище. Конференцията за правата на децата ще заседава до понеделник, когато нейни представители ще изложат детските желания пред пленума на световната конференция. 
***
Човешки права: Нерадостна равносметка от конференцията във Виена
Виена, 23 юни 1993 г. /специално за БТА Цветана Делибалтова/ Равносметката, направена, след като изминаха половината дни от световната конференция за човешките права, не е обнадеждаваща. Както е заявил пред месни журналисти австрийския министър на външните работи и председателстващ конференцията Алоис Мок, подготвеният заключителен документ няма да е така категоричен, както мнозина биха желали. На въпрос дали в такъв случай не е по-добре да не се подписва никакъв документ, Мок е отговорил: „Възниква основателния въпрос от кой момент няма нужда от документ. Във всеки случай тогава, когато той бележи връщане назад от консенсуса, постигнат през миналите години”. За сега поне е постигнато съгласие, коментира вчера в. „Ди пресе”, да се признае универсалността на човешките права. Вече било одобрено и правота на развитие. Като друг положителен момент външният  министър на Австрия е назовал принципния консенсус по въпроса за финансова подкрепа на дейността на ООН по проблемите на човешките права. 
***
Виена, 26 юни 1993 г. /БТА/ След двуседмични обсъждания заключителната декларация на Световната конференция за правата на човека бе приета снощи с консенсус от всичките 171 страни участнички. Този документ от 35 страници потвърждава фундаменталните права и свободи на човека и предвижда нови механизми и инструменти за по-добър надзор над тяхното нарушаване. Участниците в завършилия форум не успяха да преодолеят разногласията си във връзка с идеята за създаване на поста върховен комисар по правата на човека, но все пак постигнаха компромис и включиха в заключителната декларация препоръка до Общото събрание на ООН да обсъди „приоритетно” този въпрос на сесията си през есента.