Протестно бдение срещу демонтажа на последния запазен участък на околовръстната железница на София организираха представителите на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт. На протестното бдение присъстваха и граждани от кварталите „Красна поляна“, „Илинден“ и околностите. 
Гражданите протестираха срещу издадената  заповед от ръководството на Държавно предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (ДП НКЖИ) за демонтаж на последния запазен участък от Околовръстната железница на София между пазара "Красна поляна" и гара "Захарна фабрика" по бул. "Вардар".
Гражданите не са доволни от решението на мястото на релсовия участък да се изгражда т.нар. „Зелен ринг“ с вело алеи. Тяхното искане е да се изгражда „Зелен ринг“, но без демонтиране на релсовия път. 
„Може ли вело инфраструктура да съществува заедно с, а не вместо релсовия път?“ питат те в един от плакатите си. 
Присъстващите на протестното бдение разказаха, че през следващата седмица се очаква да започнат дейностите по демонтирането на релсите. 
„Дадена е жалба до Административния съд по повод демонтажа на железопътната линия, получили сме входящ номер на жалбата ни, очакваме да стане решителното действие на съда. Дотогава по закон трябва да се спре демонтажът на линията до приключване на делата. Дали това ще стане не мога да кажа“, каза за БТА координаторът на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт Георги Статков. 
„Тази линия е изградена със стратегически замисъл, изпълнявала функциите на стратегически обект, свързвала различни функционални дейности, извършвани в София в различно време, разказа пенсионираният железничар Симеон Евтимов. 
По думите му една от най-важните ѝ стратегически функции била да свърже всички големи болници на София.  
„Парадоксалното е, че този стратегически обект се ликвидира не от кого да е, а от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, поетапно, метър по метър. Това е компанията, която по закон би трябвало да стопанисва и да поддържа националната железопътна инфраструктура, която е публична държавна собственост“, каза Симеон Евтимов. 
Тази линия се ликвидира на части, днес едно, утре друго и в края на краищата тази политика на свършените факти, която води до абсурда да се казва, че „Тя линията не е цяла, затова няма кой да я поддържа“, каза той. 
„Сега е модерно да се говори за устойчиво развитие. Също е парадокс, че се правят планове за устойчивото развитие на София без релсовия транспорт. Когато в целия свят релсовият транспорт е основата на устойчивото развитие“, посочи още Симеон Евтимов. 
Поради тази причина настояваме трасетата на Околовръстната железница да се запазят държавна собственост и да се дадат само за стопанисване от Столична община. А Национална компания „Железопътна инфраструктура“ да може по всяко време да ги отвори за движение, ако и когато има подобна необходимост и желание, заявиха от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт.